logo-Libverdské lázeňské oplatky - Libverdky

Menu


Anička s oplatkou 1

Jaké lázeňské oplatky Vám nejvíce chutnají?

Děkujeme Vám za odpověď  v naší anketě.

Anička s oplatkou 2

Partneři

 Lázně Libverda - odkaz se otevře v novém okně        Turistické známky - odkaz se otevře v novém okně         

Lzesko1                        

Region-jizerskehory-cz, odkaz se otevře v novém okně                                                                                 

 

Pojdte do přírody

Hledáte-li skutečnou perlu Jizerských hor, zavítejte do místa vzdáleného zhruba 30 km jízdy severovýchodně od Liberce. Mezi městy Hejnice a Nové Město pod Smrkem se nachází v půvabném podhůří severního úpatí Jizerských hor obec Lázně Libverda. Dovouji si Vám nabídnout něco málo foteček z jarní procházky po okolí Lázní Libverda.

pohoda na jarním výletě -rok 2011

Bazilika Navštívení Pany Marie v Hejnicích - jaro 2011

Odkazy

 SEM a TAM

 

Toplist



Poptávka

Nabídka

Hledáme zajímavé weby na vzájemnou spolupráci a výměnu odkazů. Prosím,kontaktujte nás. info@lazenskeoplatky.cz

Zasílání novinek

Chcete dostávat novinky na Váš e-mail přibližně jednou měsíčně?  Není nic jednodužšího - stačí vyplnit a těšit se. Kdykoliv své přihlášení můžete zrušit.

Jméno:

 

Email: 

 


Novinky - odkazy

Předpověď počasí



Počasí

Kurzovní lístek

USD Vlajka meny USD   změna
EUR Vlajka meny EUR   změna
HRK Vlajka meny HRK   změna
PLN Vlajka meny PLN   změna
CHF Vlajka meny CHF   změna

Poděkování

Děkujeme vedení a představenstvu Lázně Libverda a.s. za pronájem prodejního prostoru na lázeňské kolonádě v Lázních Libverdě a tim i navrácení tradičních Libverdských oplatek zpět na kolonádu.

Lázně Libverda jsou malebné lázně, které jistě stojí za návštěvu. Vice informaci získáte na www.lazne-libverda.cz

Obrázky

skála Gorila

čert na vyhlídce Pekelské sázky, léto 2011

Hurá na houby - zátiší s houbou

Lípa pod hřbitovem, Lázně Libverda březen 2011

Kořen

Jarní odpočinek Na Chatkách nad Hejnicemi 

Muhu

 



Co je to zmrzlina?

Zmrzlina, zmrzlina. Co je to zmrzlina? Už jen vyslovení slova „zmrzlina“ vyvolá ve většině z nás řadu emocí a představ. Osvěžení, chuť exotického ovoce, vzpomínky, příjemné chvíle, … Zmrzlinu většinou vnímáme jako zpestření a zpříjemnění každodenního života. Co o ní ale víme?

Historie zmrzliny je bezmála tak dlouhá, jako historie moderní civilizace. První zmínky o zmrzlině najdeme už v antickém Řecku a Římě. Tehdy to ale byla drahá pochoutka pro elity, veliká vzácnost. Zmrzlinové stroje neexistovaly, takže k výrobě bylo nutné používat přírodní led a sníh z Olympu, sídla řeckých bohů. Dopravu mrazivé suroviny zajišťovali poslové, kteří si svůj náklad předávali podobně jako maratonští běžci pochodeň.
Chutí na výběr měli ve starověku nesrovnatelně méně, než my dnes. Sníh a led si vylepšovali vínem, ovocnými šťávami a medem (takže vlastně o zmrzlinu v dnešním významu slova nešlo). Je také dost možné, že tehdy někdy si vyrobili první ovocný pra-sorbet. Ještě před ochucováním sněhu a ledu ale zřejmě byla chyba některého z kuchařů, který to přehnal s chlazením ledových nápojů a nechtěně poprvé v historii vyrobil novou pochoutku.
Mezi historicky známé osobnosti proslulé svou láskou ke zmrzlině patří například praotec všech lékařů Hippokrates, císař Nero, Alexandr Veliký, anglický král Jakub II. či americký prezident George Washington.

Kdo s tím začal
První skuteční „zmrzlináři“ pocházejí zřejmě z území Mongolska. Nápoje z jačího, kozího a velbloudího mléka v tamním drsném podnebí nezřídka zmrzly do podoby skutečné mléčné zmrzliny. Chutnala i slavnému cestovateli Marcu Polovi, který zmrzlinu přivezl z Asie. Podle jiných historických pramenů je zmrzlina dílem čínské kultury. Z Číny se recept dostal k Arabům a Peršanům, potom k Italům a ti ji rozšířili po celé Evropě. Ostatně – podle Wikipedie znamená arabské slovo „scherbet“ sladký sníh – a z toho vzniklo italské „sorbetto“ čili sorbet.
Dlouhá staletí zůstávala zmrzlina a její předchůdci pouze výsadou mocných a bohatých. K jejímu masovému rozšíření mezi obyčejné lidi došlo až v 19. století, kdy se zmrzliny dostaly jako dezert na jídelní lístky předních amerických a evropských restaurací a kaváren. Současně s tím se začali v ulicích objevovat zmrzlináři s vozíkem plným ledu a později i oplatek. Významný podíl na růstu obliby zmrzliny mělo i objevení způsobu výroby umělého ledu.
Činili se i v Americe. Slávu si zaslouží Nancy Johnsonová, známá jako objevitelka prvního zmrzlinářského stroje. A mimochodem – zrod strojů na zmrzlinu je i příběhem dnes téměř neuvěřitelné poctivosti a čestnosti. Paní Johnsonovou totiž jaksi nenapadlo nechat si vynález patentovat. Až o více než padesát let po ní (přesně v roce 1848) požádal o patentovou ochranu jistý Mr. Young. Byl ale natolik férový, že nechal jméno Nancy Johnsonové vepsat do názvu patentu: „Johnson Patent Ice Cream Freezer“.
Takže shrnuto – zmrzlina tu s námi existuje zhruba dva a půl tisíce let, během kterých si z honosných královských paláců prorazila cestu bezmála do každé ledničky i v tom nejzapadlejším koutě na světě.

První továrna
Zakladatelem první skutečné továrny na zmrzlinu je podle historických pramenů zřejmě jistý Jacob Fussell z Baltimoru. To byl mlékař, který hledal nové obchodní příležitosti pro období, kdy smetana tolik nejde na odbyt. Tak začal v roce 1851 dalším mlékařům dodávat zmrzlinu.
Pro Velkou Británii je zmrzlinářem číslo jedna párkař Thomas Wall. Podobně jako kolega Fussell ve Spojených státech sáhl po zmrzlině v době, kdy o párky nebyl zájem. Vyrazil za zákazníky s lacinou zmrzlinou, do ulic poslal pouliční prodejce a postupně začal dobývat trh.
Někdy ve 30. letech minulého století se zrodila zmrzlina mezi dvěma oplatkami, o desetiletí později zmrzlina „na klacku“ a … to bylo na několik desetiletí všechno. Až do 70. let se prakticky nic podstatného v oboru neodehrálo. Až když se objevily balené zmrzliny pro velké obchodní řetězce a začaly zavedený zmrzlinářský trh pozvolna měnit.

Druhy zmrzliny
Jde o mraženou směs mléka, cukru nebo ovocné dřeně. Místo mléka se běžně používají například tvaroh, jogurt nebo podmáslí, místo čerstvého ovoce ovocná šťáva nebo marmeláda.
Z hlediska předpisů jsou zmrzliny „mražené krémy“ (označení je na výrobcích). Musí být hladké, jemné, krémovité a bez hrudek, větších krystalů a vzduchových bublin. Mohou ale obsahovat viditelné části přidaných ochucujících složek v původní formě.
Mražené krémy dělíme na:
-mléčné – obsahují nejméně 2,5 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
-smetanové – obsahují alespoň 8 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk (Mezi smetanové zmrzliny patří i tzv. „bomba knížete Plucklera“. Má přesně předepsané složení i postup výroby, při kterém je nutné využívat výhradně krémovou nebo ovocnou zmrzlinu a ice-cream.)
-s rostlinným tukem – nejméně 5 % rostlinného tuku
-vodové – neobsahují tuk
-ovocné – vyrábí se z vody, obsahují nejméně 15 % ovocné složky (u citrusů a exotického ovoce je dolní hranice 10 %), nesmí se do nich přidávat tuk
-sorbet – musí obsahovat nejméně 25 % ovocné složky (u citrusů a exotického ovoce je dolní hranice 15 %), nesmí se do nich přidávat tuk
Pokud chuť zmrzliny pochází od aromatizující přísady a ne např. z čerstvého ovoce nebo šťávy, musí být zmrzlina označena jako „s příchutí“. V praxi tedy chuť „jahodové zmrzliny“ pochází z jahod, zatímco chuť zmrzliny „s jahodovou příchutí“ je daná jahodovým aroma. Výjimku z tohoto označování má pouze vanilková zmrzlina, u které je lhostejné, jestli obsahuje jen aroma.
 
Točená zmrzlina
Vzniká z tekuté směsi při odběru ze stroje na přípravu točené zmrzliny. Říká se jí také „soft zmrzlina“, tedy volně přeloženo lehká, teplá, nebo chcete-li měkká.
Výrobní odlišnost od klasické (hard) zmrzliny je patrná na první pohled. Točená zmrzlina se vyrábí individuálně pro každého zákazníka, vždy jen z potřebné porce suroviny. Zatímco hard zmrzlina vzniká zmrazením celé dávky zmrzlinové směsi najednou. Točená zmrzlina je tedy vždy čerstvě vyrobená. Má ovšem menší hustotu, tuhost i teplotu.
Stroje na točenou zmrzlinu plní směsí ze zásobníků výrobní válce. Dříve k tomu sloužila obyčejná gravitace, moderní zmrzlinové stroje mají tzv. nášlehové čerpadlo, které pod tlakem vstřikuje směs do výrobních válců stroje. Tím je ale směs výrazně nasycená vzduchem a zvětšuje svůj objem. Jinými slovy – s točenou zmrzlinou kupuje zákazník také nemalý podíl vzduchu. Nášleh ale také zvyšuje hebkost a lehkost zmrzliny...


Hlavní strana > Točená zmrzlina > Co je to zmrzlina?

 

Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | admin | registrace | podmínky